Wasbare luiers of wegwerpluiers: wat kies je?

Het dilemma ‘wasbare luiers of wegwerpluiers’ is iets waar veel ouders zich over buigen. In deze blog komen de voor- en nadelen ter sprake. KostenEr zijn een aantal verschillen tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Eén van de belangrijkste verschillen voor de consument gaat over de kosten. Welke soort luier is beter voor de portemonnee? Daar …

Het dilemma ‘wasbare luiers of wegwerpluiers’ is iets waar veel ouders zich over buigen. In deze blog komen de voor- en nadelen ter sprake.

Kosten

Er zijn een aantal verschillen tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Eén van de belangrijkste verschillen voor de consument gaat over de kosten. Welke soort luier is beter voor de portemonnee? Daar gaan wij wat over vertellen!

Eén van de grootste punten waar ouders tegenaan lopen bij wasbare luiers, zijn de eerste kosten. Voor wasbare luiers zijn de kosten om het product aan te schaffen relatief hoog. Dit bedraagt ongeveer 400 euro. Dit is zonder de kosten voor inleggers en boosters. Echter hoef je wasbare luiers maar één keer aan te schaffen, waarna je ze altijd in huis hebt.

Voor wegwerpluiers zijn de kosten per stuk veel lager. Toch moet je wegwerpluiers elke keer aanvullen. Dit is dan ook waar de kosten in gaan zitten. Van wegwerpluiers gebruik je er minstens 5.300 voordat je kindje zindelijk is. Hoeveel geld je daaraan precies kwijt bent, is afhankelijk van het merk dat je gebruikt en de aanbiedingen. In de blog: geld besparen op luiers: 6 tips geven we daar meer uitleg over.

Het gebruiken van wasbare luiers scheelt volgens Milieucentraal gemiddeld 450 euro.

Zindelijkheid

Het absorptievermogen van een wasbare luier is lager dan dat van een wegwerpluier. In een wegwerpluier zit een stofje dat ervoor zorgt dat de urine in een soort gel verandert. Dit geeft niet direct een nat gevoel, zoals bij een wasbare luier. Wanneer jouw kindje een wasbare luier draagt, is de kans dan ook groter dat hij/zij eerder zindelijk is. Je kindje heeft namelijk eerder het vervelende natte gevoel. Je kunt de absorptie wel vergroten door een inlegger te gebruiken.

Lees ook de blog: kind zindelijk maken: tips.

Wasbeurten

Wegwerpluiers zijn makkelijk, je gooit ze na gebruik in de prullenbak. Voor wasbare luiers moet je iets meer moeite doen. Deze zorgen voor extra wasbeurten. Het is fijn om gebruik te maken van een losse inlegger. Deze kun je met de ontlasting weggooien tijdens het verschonen. Wasbare luiers kun je samen met ander wasgoed wassen. De eerste twee maanden heb je ongeveer anderhalve wasbeurt extra per week. Daarna zal dit er slechts één zijn.

Huidirritatie

De chemische stoffen in wegwerpluiers vergroten de kans op huidirritatie en luieruitslag. Wasbare luiers zijn daarom over het algemeen vriendelijker voor de babyhuid dan wegwerpluiers. Het is wel van belang dat je de wasbare luiers zónder wasverzachter wast. De babyhuid is namelijk erg gevoelig voor bepaalde stoffen in wasverzachter. Ook wordt het aangeraden om gebruik te maken van een wasmiddel zonder parfum.

Waarom wegwerpluiers?

Redenen om voor wegwerpluiers te kiezen:

– Makkelijker in gebruik.
– Bij de kinderopvang worden alleen wegwerpluiers gebruikt.
– Geen of weinig lekgevaar.

Waarom wasbare luiers?

Redenen om voor wasbare luiers te kiezen:

– Beter voor het milieu.
– Verwachting van snellere zindelijkheid.
– Geen chemische stoffen.
– Kostenbesparing op lange termijn.

Conclusie: wasbare luiers of wegwerpluiers?

De conclusie is dat jij als ouder moet doen wat goed voelt. Vraag jezelf af waar jij waarde aan hecht. Klik hier om alle actuele luier aanbiedingen te bekijken.