Luieruitslag behandelen: tips

Ondanks de beste verzorging heeft elk kindje wel eens last van luieruitslag. Als ouder kun je hier vaak helemaal niks aan doen! In dit artikel vertellen we wat luieruitslag is, hoe je het herkent en hoe het ontstaat. Wil jij luieruitslag behandelen? Lees dan vooral verder, want we delen ook tips om luieruitslag te behandelen …

Ondanks de beste verzorging heeft elk kindje wel eens last van luieruitslag. Als ouder kun je hier vaak helemaal niks aan doen! In dit artikel vertellen we wat luieruitslag is, hoe je het herkent en hoe het ontstaat. Wil jij luieruitslag behandelen? Lees dan vooral verder, want we delen ook tips om luieruitslag te behandelen en voorkomen!

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag wordt ook wel luierdermatitis genoemd en is een vorm van huidirritatie. Het ontstaat door een combinatie van wrijving, warmte en het contact van de huid met urine en ontlasting. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar het kan wel ontzettend vervelend zijn en voor veel ongemak zorgen.

Hoe herken je luieruitslag?

Luieruitslag is te herkennen aan een geïrriteerde of rode huid. De kans is groot dat je kindje in dit geval last heeft van luieruitslag. De huid is een beetje opgezet en kan warm aanvoelen. Vaak zie je ook rode vlekken, blaasjes, bultjes of wondjes op de huid onder de luier. Bij ernstige luieruitslag kan dit ook doorgetrokken zijn naar de buik of benen.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Zoals net benoemd, ontstaat luieruitslag door een combinatie van wrijving, warmte en het contact van de huid met urine en ontlasting. De uitslag wordt niet veroorzaakt door de kwaliteit van de luier. Urine en ontlasting zorgen ervoor dat de huid rondom de billetjes weker en gevoeliger wordt. Op het moment dat de luier langs die weke huid schuurt, kan dat leiden tot irritaties en beschadigingen aan de huid.

Luieruitslag komt vaker voor bij kindjes die tandjes krijgen. Kinderen die tandjes krijgen, hebben vaak last van diarree. Deze dunne ontlasting leidt tot meer huidirritaties. Ook kinderen die last hebben van eczeem, hebben een grotere kans op luieruitslag.

Luieruitslag behandelen

Wanneer je kindje last heeft van luieruitslag, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk behandelen. Bij goede behandeling is luieruitslag in de meeste gevallen binnen een paar dagen te verhelpen. Luieruitslag behandelen doe je met deze tips:

1) Verschoon de luier direct wanneer je merkt dat je kindje een vieze luier heeft.

2) Gebruik het liefste een lauwwarm washandje of babydoekjes zonder alcohol, parfum en andere irriterende stoffen.Het gebruik van een beetje babyolie kan helpen om de billen goed schoon te maken.

3) Luieruitslag ontstaat door een vochtige huid. Zorg ervoor dat de huid goed droog is voordat je een nieuwe luier omdoet. Laat de billetjes zoveel mogelijk opdrogen aan de lucht. Gebruik liever geen talkpoeder, dit zorgt voor een droge huid. Heb je geen tijd om de huid aan de lucht te laten drogen? Dep deze dan voorzichtig droog met een doekje.

4) Smeer de billetjes van je baby in met zalf of crème zonder parfum, zinkzalf of vetten.

5)  Gebruik extra-absorberende luiers en zorg ervoor dat de luier niet te strak zit, zodat er genoeg lucht kan circuleren.

De duur van de luieruitslag is verschillend. Het kan binnen een dag weg zijn, maar het kan ook langer aanhouden. Is de luieruitslag na een week nog niet afgenomen? Neem dan contact op met de huisarts. Het kan zijn dat je kindje last heeft van eczeem of een schimmelinfectie. Ga ook naar de huisarts wanneer je kindje veel pijn heeft of wanneer de uitslag erger lijkt te worden.

Luieruitslag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Luieruitslag kun je voorkomen door te allen tijde bovenstaande tips te hanteren, ook wanneer je kindje geen last heeft van luieruitslag. Op die manier maak je de kans op luieruitslag zo klein mogelijk en verzorg je de huid van je kindje optimaal.

Luier aanbiedingen

Tip: draagt jouw kindje luiers en ben je altijd op zoek naar de beste luier aanbiedingen? Dan ben je op Luierplaats aan het juiste adres. Wij hebben de beste deals voor je op een rij gezet op deze pagina.