Kind zindelijk maken: tips

Kind zindelijk maken: tips

Eén van de dingen waar je vroeg of laat mee te maken krijgt als ouder, is je kind zindelijk maken. Eindelijk kunnen al die luiers weg! Helaas gaat zindelijk worden niet vanzelf en zeker niet op commando. Maar, jij als ouder kan je kindje daar wel in helpen, door middel van geduld en zindelijkheidstraining. Wij …

Eén van de dingen waar je vroeg of laat mee te maken krijgt als ouder, is je kind zindelijk maken. Eindelijk kunnen al die luiers weg! Helaas gaat zindelijk worden niet vanzelf en zeker niet op commando. Maar, jij als ouder kan je kindje daar wel in helpen, door middel van geduld en zindelijkheidstraining. Wij delen een aantal tips met je. 

Wanneer je kind zindelijk maken?

Ten eerste wordt je kindje alleen zindelijk wanneer hij hier zelf aan toe is. Het is niet de bedoeling dat de ouders het kindje gaan forceren om zindelijk te worden want dat werkt averechts. Gemiddeld is een kindje tussen de 18 maanden en twee jaar wanneer hij overdag zindelijk is, dit kan nog tot een jaar of 3/4 misgaan in de nachten. Voordat een kindje zindelijk wordt moet hij ook beseffen en begrijpen dat er een verband is tussen de aandrang en het daadwerkelijke poepen of plassen.

Kind zindelijk maken: tips

Je kindje wordt niet zomaar zindelijk, er zijn wel een aantal tips die het zindelijk maken kunnen stimuleren:

Zorg voor een ritme 

Gebruik vaste momenten en creëer daarmee een ritme. Het is bijvoorbeeld handig om elke keer na het eten samen naar de wc te gaan, zo raakt je kindje hieraan gewend.

Geef het goede voorbeeld

Nog een belangrijke tip is ‘geef het goede voorbeeld’. Hoogstwaarschijnlijk volgt jouw kindje je wel eens naar de wc. Probeer dit dan ook zo goed mogelijk uit te leggen, je kindje leert veel door jou na te doen.

Maak gebruik van een toilettrainer

Imiteren doet het goed bij kleine kindjes. Het is handig om gebruik te maken van een toilettrainer. Hierdoor kan je kindje jou nadoen met naar de wc gaan. Zo kan jouw kindje ‘echt’ naar de wc!

Maak gebruik van luiers die minder absorberen

Als je gebruikmaakt van luiers die minder goed absorberen, heeft het kindje ook sneller en vaker door dat de luier nat wordt. Op deze manier zou je kindje deze prikkel sneller door kunnen krijgen en hierdoor is de kans ook groter dat je kindje sneller zindelijk wordt.

Maak je peuter bewust

Net zoals bij het gebruik van minder absorberende luiers, kan je kindje ook sneller geprikkeld raken wanneer je een onderbroek onder de luier doet. Het idee hierachter is om je peuter bewust te maken van een vervelende natte luier, waardoor je peuter dit uiteindelijk wil gaan vermijden.

Belonen

Probeer alleen maar de positieve kanten van de zindelijkheidstraining te benoemen. Word niet boos als je kindje een keer in zijn broek plast, maar beloon juist de goede acties. Bij elke dag dat jouw kindje niet in zijn broek plast, kun je hem/haar een sticker geven en aan het einde van de week een beloning in de vorm van een cadeautje, waardoor jouw peuter merkt dat het niet erg is om fouten te maken!

Wat als je zelf er niet bij bent?

Overdag gaan veel kindjes naar de kinderopvang. Het is helemaal niet gek om de zindelijkheid van jouw kindje te bespreken met de kinderopvang, zij zijn er ook gespecialiseerd in zindelijkheid bij jonge kinderen.

Daarentegen is het ook handig om afspraken te maken dat het thuis en bij de kinderopvang hetzelfde is, hetzelfde ritme met namen. Wanneer je gebruik maakt van een oppas is het ook handig om dit met de oppas te communiceren. Dit zou een positieve invloed hebben op de zindelijkheid van je kind.

Als het niet lukt

De meeste kinderen zijn zindelijk voordat ze naar de basisschool gaan. Tot hun 5e jaar is het echter volkomen normaal dat er soms nog een ongelukje gebeurt. Mocht het je niet lekker zitten, ga dan even naar de huisarts. Hij kan je adviseren en eventueel doorsturen naar de uroloog.

Soms kan spanning tot een terugval leiden. Bijvoorbeeld een scheiding, een sterfgeval, maar ook een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje kunnen aanleiding zijn om tijdelijk minder zindelijk te zijn. Probeer in dit geval niet te veel (negatieve) aandacht te besteden aan de ongelukjes, maar blijf je kindje positief benaderen. Meestal gaat dit vrij snel weer over.

Luier aanbiedingen

Zolang je kindje nog niet zindelijk is, zul je gebruik moeten blijven maken van luiers. Wanneer je niet op de aanbiedingen let, ben je al snel rond de €50 per maand kwijt. Op Luierplaats verzamelen wij alle luier aanbiedingen van tientallen webshops. Zo hoef je zelf niet op zoek te gaan en bespaar je makkelijk veel euro’s.