Tips voor het kiezen van de juiste maat luier voor je baby

Tips voor het kiezen van de juiste maat luier voor je baby

Het kiezen van de juiste maat luier is van groot belang om ervoor te zorgen dat je baby comfortabel en droog blijft. Maar met zoveel verschillende maten en merken op de markt kan het moeilijk zijn om de beste keuze te maken. In deze blog geven we je handige tips en richtlijnen om de juiste maat luier te kiezen op basis van het gewicht van je baby. Door deze tips te volgen, kun je er zeker van zijn dat je baby comfortabel en beschermd is tegen lekkages en huidirritaties!

Maat luier gaat op gewicht

De maat van een luier is afhankelijk van het gewicht van het kind. Hoe zwaarder het kind, des te groter de maat luier die nodig is. Naarmate het kind groeit, zal ook de hoeveelheid ontlasting toenemen. Let op, de gemiddelde prijs per luier van grotere maten is hoger dan die van kleinere maten.

Maten luiers, deze zijn er

Er zijn verschillende maten luiers beschikbaar en de maat die bij je baby past, is afhankelijk van het gewicht en de lengte van jouw baby. Over het algemeen zijn dit de maten en bijbehorende gewichtsclassificaties:

Maatnaam Maatnummer Gewicht
Prematuur 0 minder dan 2,5 kilo
Newborn 1 2 tot 5 kilo
Mini 2 3 tot 6 kilo
Midi 3 4 tot 9 kilo
Maxi 4 7 tot 18 kilo
Maxiplus 4+ 9 tot 20 kilo
Junior 5 11 tot 25 kilo
Junior plus 5+ 13 tot 27 kilo
Extra large 6 15 tot 30 kilo
Extra large plus 6+ 18 tot 28 kilo
Pampers Baby-Dry 7 Vanaf 15 kilo

Hoe weet je wanneer een luier goed zit?

Om ervoor te zorgen dat de luier goed werkt, is het van belang de juiste maat te kiezen. Een te grote luier sluit niet goed aan, waardoor deze kan lekken, terwijl een te kleine luier kan knellen, huidirritaties kan veroorzaken en snel vol raakt. Het is daarom raadzaam om altijd de verpakking te controleren of de maat van de gekozen luier aansluit bij het gewicht van je kind.

 

Op de verpakking van luiers wordt de maat aangeduid met een nummer en een naam. Bijvoorbeeld, maat 2 staat bekend als mini, maat 3 als midi, maat 4 als maxi, enzovoort. Het lastige is dat de maten van verschillende merken kunnen verschillen, waardoor het soms verwarrend kan zijn. Zo is bijvoorbeeld maat 3 van Etos geschikt voor kinderen tussen 4 en 9 kilo, terwijl maat 3 van Pampers Baby-Dry wordt aanbevolen voor kinderen tussen 5 en 9 kilo. Voor luierbroekjes geldt weer dat maat 3 geschikt is voor kinderen tussen 6 en 11 kilo.

Let op: luiermaten kunnen veranderen. Zo heeft Pampers in 2018 maat 7 geïntroduceerd, wat gevolgen heeft gehad voor de overige maten van Pampers. Wil je gericht zoeken naar luieraanbiedingen op basis van het gewicht van je kind? Vul dan het gewicht van je kind in en bekijk een lijst met alle geschikte maten die op dit moment in de aanbieding zijn!

Lees ook: