Prematuur luiers: de gevaren van een te grote luier

Een te grote luier doen we onze kinderen allemaal wel eens aan. Handig als je kindje net tussen twee maten inzit. Maar, prematuur luiers vervangen voor maat 1 luiers is geen goed idee! In dit artikel lees je de gevaren van een te grote luier bij te vroeg geboren baby’s en delen wij een aantal …

Een te grote luier doen we onze kinderen allemaal wel eens aan. Handig als je kindje net tussen twee maten inzit. Maar, prematuur luiers vervangen voor maat 1 luiers is geen goed idee! In dit artikel lees je de gevaren van een te grote luier bij te vroeg geboren baby’s en delen wij een aantal merken die fijne prematuur luiers aanbieden.

Waarom prematuur luiers?

Gezondheid & veiligheid

De meeste maat 1 luiers beginnen bij 2 kilo terwijl te vroeg geboren baby’s soms nog maar 800 gram wegen. Je kan je voorstellen dat zo’n grote luier om zo’n klein lijfje veel ruimte laat om te schuiven en te schuren. Daarnaast absorbeert een luier die niet goed aansluit minder goed en blijft deze vochtiger en warmer. De combinatie van wrijving, vocht en warmte kan de huid beschadigen en deze zelfs kapot maken. Zo ontstaat luieruitslag. Premature baby’s zijn nog zo kwetsbaar dat een kwaaltje als luieruitslag heel gevaarlijk kan zijn. Daarnaast brengt het veel pijn met zich mee. Nog een reden dus om niet te gaan voor ‘gewone’ luiers, maar te kiezen voor prematuur luiers.

Minder prikkels

Een te vroeg geboren baby mist een periode van rust en ontwikkeling die andere kinderen nog in de baarmoeder doorbrengen. Het is dan ook niet gek dat premature kinderen erg gevoelig zijn voor prikkels en gauw overprikkeld raken. Om premature baby’s deze rust toch zo veel mogelijk te kunnen geven, worden er zo veel mogelijk prikkels gedempt of verwijderd uit de buurt van de baby. Zo wordt er vaak een doek over de couveuse gelegd tegen het licht. Maar, wat heeft dit te maken met premature luiers?

Bij de ontwikkeling van premature luiers wordt er aan meer dan alleen de maat gedacht. Baby’s die te vroeg zijn geboren, zijn niet alleen gevoelig voor lichtprikkels, maar ook voor geluidsprikkels. Tijdens de verzorging wordt er geprobeerd zo min mogelijk geluid te maken. Hier hebben luierproducenten op ingespeeld en zo zorgen ze ervoor dat de sluitingen van premature luiers een stuk minder geluid maken dan de sluitingen van grotere luiers. Het effect is klein, maar alle beetjes helpen!

Prematuur luiers en intiem contact

Tijdens de periode in het ziekenhuis doet het medisch personeel er alles aan om de band tussen de baby en familie te bevorderen. Huidcontact en verzorging door de mama is daar een goed voorbeeld van. Door innig contact met de ouders ontwikkelen te vroeg geboren baby’s zich immers beter. Ontwikkelaars van premature luiers houden hierom niet alleen rekening met comfort en veiligheid, maar ook met het mogelijk maken van warm en liefdevol contact. De luier komt niet meer tot onder de oksels bij de baby en is er dus meer huidcontact mogelijk. Onmisbaar voor het gevoel van geborgenheid!

Al deze verschillen zijn om de slaapkwaliteit en zo ook de ontwikkeling van het premature kindje te verbeteren en de – nog niet geheel ontwikkelde – kwetsbare huid optimaal te verzorgen en beschermen. De keuze voor prematuur luiers is na bovenstaande redenen naar ons idee snel gemaakt!

Beste prematuur luiers

In 2002 was Pampers het enige luiermerk dat prematuur luiers leverde aan neonatologie- afdelingen in ziekenhuizen. Prematuur luiers waren toentertijd bij de drogisterij nog niet beschikbaar. Pas in oktober 2017 werden prematuur luiers, na zo’n 10.000 manuren aan doorontwikkeling, ook beschikbaar voor de gewone consument. Sindsdien komen er steeds meer prematuur luiers op de markt.

Om jou een beeld te geven van de beste prematuur luiers in Nederland, lichten we er enkele uit!

Kleinste luier ter wereld

De Pampers Preemie Protection luier is de kleinste luier ooit gemaakt. Deze luier is maar liefst 3 keer kleiner dan een luier voor een voldragen pasgeboren baby. Hij is geschikt voor de kleinste baby’s, die in de loop van het tweede kwartaal van de zwangerschap geboren zijn. Deze baby’s worden ‘extreem vroeg geboren kinderen’ genoemd en wegen bij de geboorte soms slechts 500 gram. Wanneer het kindje boven de 1800 gram weegt, is het feest, want dan mag de baby een maatje groter!

Prematuur luiers vanaf +/- 2 kilogram

Zowel Pampers, Bambo Nature, Huggies als Etos bieden luiers aan die gebruikt kunnen worden voor premature geboren kinderen. De luiers van Etos, maat 0, kunnen voor kinderen tot 5 kilo worden gebruikt terwijl de maat 0 luiers van Pampers, Bambo Nature en Huggies voor baby’s tot 4 kilo kunnen worden gebruikt. Al deze luiers zijn voorzien van een naveluitsparing. Handig wanneer het navelstompje nog niet van baby’s naveltje afgevallen is.

Het is lastig te zien aan je kindje welke luier het fijnst zit, dus raden wij je aan om jouw moedergevoel te volgen wat betreft de keuze voor beste prematuur luier. Mocht je er niet uitkomen kun je te allen tijde terecht bij jouw kraamhulp of contactpersoon bij het ziekenhuis.

We hopen je door middel van deze blog wat meer inzicht te hebben geboden wat betreft luiers voor premature kindjes. Ben jij op zoek naar goedkope luiers? Op Luierplaats verzamelen wij alle actuele luieraanbiedingen.