Een baby gebruikt veel luiers per dag, maar hoe milieuvriendelijk zijn luiers eigenlijk? Wat kun jij zelf doen als het gaat om luiers en milieuvriendelijkheid? In deze blog kom je meer te weten over de milieuvriendelijkheid van luiers en delen we tips om duurzaam met luiers om te gaan!
Wat is milieuvriendelijkheid?
Voordat een product of dienst milieuvriendelijk is, moet het voldoen aan bepaalde criteria. Deze criteria zijn gericht op o.a. de biologische afbreekbaarheid van het product, de grondstoffen die nodig zijn om het product te maken en of het product herbruikbaar is. Al deze criteria zorgen ervoor dat je minder meewerkt aan het vervuilen van de aarde, wat de afgelopen jaren flink gestegen is.
Wasbare luiers vs. wegwerpluiers
Er zijn verschillende type luiers die je voorkeur kunnen hebben. Het grootste verschil in de milieuvriendelijkheid van luiers is te vinden tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Wegwerpluiers zijn makkelijk. Als ze vies zijn, kun je ze weggooien en doe je je kindje een nieuwe om.Wasbare luiers kun je vaker gebruiken en maak je schoon na gebruik. Wasbare luiers zijn bij uitstek beter voor het milieu dan wegwerpluiers, dit scheelt gemiddeld 22 kilo afval per maand.
Luiers en milieuvriendelijkheid: tips
Wat kun jij zelf doen als het gaat om luiers en milieuvriendelijkheid? Wij delen tips om op een duurzame en verantwoorde manier met luiers om te gaan.
1: Verschoon niet vaker dan nodig
Een luier is gemaakt om voor een langere tijd te gebruiken, een meerdere plasjes te absorberen. Probeer een luier niet vaker dan nodig is te verschonen, dit scheelt weer het gebruik van luiers op de lange termijn.
2: Koop de juiste maat
De maat van de luier is heel belangrijk voor je kindje. Het kindje groeit en de luier moet mee groeien met het kindje. Als de luier te groot is dan is de kans ook groter dat het kindje doorlekt in de luier waardoor de luier vaker verschoont moet worden, lees hierover de blog hoeveel luiers per dag?
3: Gebruik wasbare luiers
Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Zelfs als het wassen en de productie meegerekend wordt is de wasbare luier beter voor het milieu dan de wegwerpluier.
4: Zorg dat je kindje snel zindelijk wordt
Hoe eerder je kindje zindelijk is, hoe meer luiers er gebruikt moeten worden. Meestal wordt een kind zindelijk tussen de twee en drie jaar.
5: Bij het restafval
Zorg dat de luier bij het goede afval terecht komt, de luier moet weggegooid worden bij het restafval en dus niet bij het gft-afval.
De conclusie van de zoektocht naar luiers en milieuvriendelijkheid, is dat wasbare luiers over het algemeen beter zijn voor het milieu, dan wegwerpluiers. Zijn wasbare luiers te veel werk voor jou, maar wil je tóch voorkomen dat de afvalberg van wegwerpluiers blijft groeien? Maak gebruik van de tips om duurzaam met luiers om te gaan en help de aarde een handje!
Tip: Op Luierplaats verzamelen wij alle actuele luiers aanbiedingen!