Luiers voor volwassenen: alles wat je moet weten!

Luiers voor volwassenen: alles wat je moet weten!

Wanneer je last hebt van incontinentie, zijn er verschillende producten die jou kunnen helpen, waaronder luiers voor volwassenen. Deze worden ook wel “incontinentieluiers” genoemd. Dit zijn luiers die geschikt zijn voor mensen met incontinentie. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over luiers voor volwassenen.Wat is incontinentie?Wat is incontinentie precies? Incontinentie is een …

Wanneer je last hebt van incontinentie, zijn er verschillende producten die jou kunnen helpen, waaronder luiers voor volwassenen. Deze worden ook wel “incontinentieluiers” genoemd. Dit zijn luiers die geschikt zijn voor mensen met incontinentie. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over luiers voor volwassenen.

Wat is incontinentie?

Wat is incontinentie precies? Incontinentie is een aandoening waarbij je urine en/of ontlasting niet op kunt houden. Hierdoor verlies je ongewild urine en/of ontlasting. Mensen met deze aandoening kunnen de sluitspieren van de blaas en/of darmen niet meer (geheel) beheersen.

Ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders hebben last van een vorm van incontinentie. Het komt voor bij zowel vrouwen als mannen. Veel mensen schamen zich ervoor.

Vaak wordt er gedacht dat incontinentie erbij hoort wanneer je ouder wordt of bent bevallen. Dit is niet waar. Incontinentie kan ontstaan doordat bepaalde functies in het lichaam niet goed meer functioneren. Ook kan het een gevolg zijn van een lichamelijke of neurologische aandoening of van een operatie. Er zijn twee soorten incontinentie, namelijk urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie.

Urine-incontinentie

Bij urine-incontinentie heeft iemand problemen met de blaascontrole. Dit leidt tot ongewild verlies van urine.

Ontlastingsincontinentie

Bij ontlastingsincontinentie heeft iemand problemen met de darmcontrole. Dit leidt tot ongewild verlies van ontlasting.

Luiers voor volwassenen

Luiers voor volwassenen vallen onder incontinentiemateriaal. Dit zijn producten die speciaal gemaakt zijn om urine en/of ontlasting op te vangen en op te slaan. De persoon in kwestie blijft dan schoon en droog en wordt zo min mogelijk gehinderd in het dagelijks leven.

Soorten luiers voor volwassenen

Er zijn verschillende producten die je kunnen helpen wanneer je last hebt van incontinentie.

Incontinentiebroekjes

Incontinentiebroekjes, of pants, lijken op normaal ondergoed. Je kunt er zo instappen en ze zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Broekjes zijn populair, veel mensen dragen liever een incontinentiebroekje dan bijvoorbeeld een inlegger, omdat ze zich beter beschermd voelen. De broekjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar; van licht tot zeer zwaar urineverlies.

Incontinentieslips

Slips zijn luiers, maar dan voor volwassenen. Je maakt ze vast met plakstrips op de heup en lijken op de luiers die we kennen van baby’s. De slip kan zo perfect rondom het lichaam worden gevormd, om de kans op lekken minimaal te maken. Slips zijn doorgaans goedkoper dan broekjes. Ze zijn geschikt voor mannen en vrouwen en hebben het grootste absorptievermogen.

Incontinentie-inleggers

Inleggers nemen vocht snel op en zijn makkelijk te vervangen. Ze kunnen in het ondergoed worden gelegd. Er bestaan ook dubbele inleggers, die je kan gebruiken wanneer je last hebt van urine- en ontlastingsverlies. Inleggers zijn comfortabel, maar toch krachtig. Het is daarom één van de populairste incontinentiematerialen. Voor elk soort probleem is er een geschikte inlegger.

Nachtluiers

Doet het probleem zich alleen of vooral in de nacht voor? Dan zijn er speciale nachtluiers. Deze zijn wat dikker dan de gewone luiers, zodat ze meer vocht kunnen absorberen. Echter zijn ze goed zichtbaar onder kleding, daarom dragen de meeste mensen ze liever niet overdag.

Vergoeding voor incontinentiemateriaal

In sommige gevallen kun je een vergoeding krijgen voor incontinentiemateriaal. Dit kun je zelf bij jouw verzekeraar navragen. Echter kiezen veel mensen niet voor deze vergoeding, omdat de keuze dan erg beperkt is.