Luier verschonen: alles wat je moet weten

Een baby gebruikt ongeveer 7 luiers per dag. Dat betekent dat je je kindje vaak moet verschonen. Hier lees je alles wat je moet weten over luier verschonen. Wanneer luier verschonen?Het is voor je kind niet fijn om een volle luier te hebben. Daarom is het van belang om je baby op tijd te verschonen. Bovendien …

Een baby gebruikt ongeveer 7 luiers per dag. Dat betekent dat je je kindje vaak moet verschonen. Hier lees je alles wat je moet weten over luier verschonen. 

Wanneer luier verschonen?

Het is voor je kind niet fijn om een volle luier te hebben. Daarom is het van belang om je baby op tijd te verschonen. Bovendien kan je kindje doorlekken als je te lang wacht. Verschoon de luier in ieder geval iedere paar uur. Om de twee tot 3 uur is voldoende. Mocht je het niet vies vinden, dan kun je ook met een schone vinger controleren of de luier nat is.

Wanneer je kindje gepoept heeft, is het belangrijk om direct de luier te verschonen. Te lang wachten kan leiden tot een geïrriteerde huid. De meeste ouders verschonen hun baby na de voeding. Het is verstandig om dit niet meteen na de voeding te doen, maar te wachten totdat je baby de voeding heeft verwerkt.

Wat heb je nodig?

Het is handig om alles wat je nodig hebt vast klaar te leggen voordat je de luier gaat verschonen. Zo hoef je niet steeds weg te lopen. Je hebt de volgende dingen nodig:

  1. Luiers in de juiste maat. Zorg dat je meerdere luiers hebt liggen, de net verschoonde luier kan gelijk weer vies worden.
  2. Billendoekjes om de billetjes schoon te maken. Wanneer je geen billendoekjes meer in huis hebt, kun je gebruikmaken van een dunne doek en lauwwarm water.
  3. Billencrème. De billen van je baby worden snel droog, daarom is het goed om deze vet te houden.
  4. Rompertje. Het kan voorkomen dat ook het rompertje vies is, leg daarom een reserve klaar.
  5. (Hand)doek. Je weet nooit of de boel vies wordt tijdens het verschonen.

Hoe verschoon je de luier?

Luier verschonen gaat iets anders bij jongens dan bij meisjes. Bij een meisje maak je de schaamstreek van voor naar achter schoon. Zo voorkom je dat er poep naar voren wordt geveegd. Als je iets tussen de schaamlipjes ziet zitten, maak je dit ook schoon. Je hoeft ze niet ver uit elkaar te duwen. Bij een jongen maak je ook schoon onder het piemeltje. Laat de voorhuid zitten, deze zit nog verkleefd. Als je de luier dicht doet, zorg dan dat het piemeltje naar beneden wijst. Smeer bij zowel een meisje als jongetje crème op droge, rode plekken.

De luier vastmaken

Kijk allereerst goed wat de achterkant en wat de voorkant van de luier is. Wanneer er een plaatje op de luier zit, is dit meestal de voorkant. Leg de achterkant zo hoog mogelijk en vouw de voorkant dicht. Plak de strips vast op het midden van de luier. De luier zit strak genoeg als je tussen de buik en de luier nog twee vingers kunt doen.

Als de luier vastzit, controleer je de antilek-randjes. Deze horen naar buiten gevouwen te zitten. Een luier heeft twee antilek-randjes. De buitenste moet helemaal zichtbaar zijn. In de luier zelf zit ook een randje, deze moet je niet meer zien. Controleer of dat randje voldoende langs de billetjes van je kind loopt.

Luiers aanbiedingen

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de beste luiers aanbiedingen? Op Luierplaats hebben we alle actuele luiers aanbiedingen voor je op een rij gezet. Zo bespaar jij heel wat euro’s!