Wasbare luiers zijn handig, maar hoe werkt dat?

Wasbare luiers zijn handig, maar hoe werkt dat?

Klaar met die grote lading luiers in je afvalzakken? Zijn de luiers niet aan te slepen? Wasbare luiers kunnen je oplossing zijn. Deze wasbare luiers kun je wassen en hergebruiken. Waarom en hoe wasbare luiers handig zijn lees je hier! Het gebruiken van wasbare luiers is niet alleen een uitkomst voor je portemonnee, maar ook voor …

Klaar met die grote lading luiers in je afvalzakken? Zijn de luiers niet aan te slepen? Wasbare luiers kunnen je oplossing zijn. Deze wasbare luiers kun je wassen en hergebruiken. Waarom en hoe wasbare luiers handig zijn lees je hier! 

Het gebruiken van wasbare luiers is niet alleen een uitkomst voor je portemonnee, maar ook voor het milieu en de kinderhuid. Ook zien wasbare luiers er meestal veel leuker uit dan duurdere wegwerpluiers. Het oog wil ook wat, toch?

Wasbare luiers hebben voordelen. Maar hoe werkt dat?

Je hebt vast veel vragen bij het kopen en gebruiken van een wasbare luier. Hoe was je deze? En wat doe je met de grote boodschap? Je zou even de weg moeten vinden in het gebruik van wasbare luiers en je zou zelf ontdekken dat wasbare luiers handig zijn. We hebben daarom een simpel stappenplan uitgewerkt voor het verschonen, wassen en omdoen van verschillende wasbare luiers. Wist je dat wasbare luiers ook handig zijn voor op vakantie?

Omdoen

  1. Een All-in-One luier doe je hetzelfde om als een wegwerpluier. Alleen het klittenband en de knoopjes op de goede stand en je kindje is ready to go.
  2. Bij een All-in-Two luier klik je eerst de inlegger vast aan het grote luierbroekje.
  3. Bij een pocket luier doe je eerst de absorberende inlegger in het vakje van het luierbroekje. Je kan natuurlijk ook tijdens het opvouwen van de luier ook meteen de inleggers in de pocket schuiven. In dat geval kun je hem gewoon in een keer aantrekken.
  4. Een tweedelig systeem luier is wat meer werk. Een luier met een tweedelig systeem bestaat uit een inlegger en een wegwerpvliesje. Deze doe je als een wegwerp luier of een niet-voorgevormde luier om waarna je het waterdichte broekje daaroverheen doet.

Verschonen

Bij alleen een plasluier gaat het verschonen exact hetzelfde als bij een wegwerpluier, maar in plaats van hem weg te gooien gooi je de luier inclusief inleggers in een luieremmer. Deze luieremmer of vuilniszak -wat je zelf handig vindt- kun je zo leeggooien in de wasmachine. Op die manier hoef je het zelf ook niet aan te raken.

Dan de grote vraag: Hoe werkt dat bij een poepluier? Heel veel mensen zien het wassen van een poepluier niet zitten, maar dit valt heel erg mee. Het inlegvliesje van de wasbare luier kun je namelijk gelijk met de grote boodschap in de prullenbak gooien. Ontlasting die moeilijk te verwijderen is kan je wegkrijgen door de inlegger in de toiletpot te hangen en door te spoelen. De luier waar de daad zelf is gepleegd kun je dan in de luieremmer stoppen, om hem daarna te wassen.

Wist je dat wasbare luiers ook veel beter de poep tegenhouden? Met een wasbare luier is de kans veel kleiner dat je kindje met zijn nek tot in de ontlasting komt te zitten.

Hoe werkt het wassen?

Natuurlijk wacht je eerst tot je luieremmer of vuilniszak vol is. De inhoud hiervan doe je vervolgens in de wasmachine. In de wasmachine is het belangrijk dat je een spoelprogramma aanzet. Door dit spoelprogramma gaat de ontlasting er het meeste uit. Centrifugeer altijd goed aan het einde.

Na het spoelprogramma draai je de hoofdwas. Deze hoofdwas kan gewoon op een katoenprogramma van 40 of 60 graden. Let bij de hoofdwas wel op het soort wasmiddel wat je gebruik voor de wasbare luiers. Je wasmiddel moet voor de hygiëne aan twee eisen voldoen. Er mag allereerst geen wasverzachter in zitten, omdat dit een waterdichte laag kan leggen over de vezels van de wasbare luier. Ten tweede moet er een niet te hoog zeepgehalte in zitten. Check van tevoren op het wasmiddel of het zeepgehalte niet meer is dan 5%. Wanneer dit namelijk hoger is dan 5% kan het de poriën van de stof verstoppen.

Ben je op zoek naar betaalbare wasbare luiers? Check dan deze pagina.