Een luiertaart maken doe je zo! Eenvoudig en snel.

Een luiertaart maken doe je zo! Eenvoudig en snel.

Het is altijd maar weer een kunst om een leuk kraamcadeau te vinden. Je komt al snel uit op sokjes, een zacht knuffeltje of speelgoed. Maar eerlijk is eerlijk, hoe fijn zijn deze cadeau’s om te krijgen? Meerdere keren… want je bent vast niet de enige die aankomt met zo’n schattig knuffeldoekje. Gedurende het eerste …

Het is altijd maar weer een kunst om een leuk kraamcadeau te vinden. Je komt al snel uit op sokjes, een zacht knuffeltje of speelgoed. Maar eerlijk is eerlijk, hoe fijn zijn deze cadeau’s om te krijgen? Meerdere keren… want je bent vast niet de enige die aankomt met zo’n schattig knuffeldoekje. Gedurende het eerste jaar gebruiken kinderen rond de 2500 luiers. Een luiertaart komt dus altijd van pas! In deze blog leggen we je uit hoe je heel eenvoudig zelf een luiertaart kan maken.

Een luiertaart? Wat is dat?

Een luiertaart is de laatste jaren erg populair geworden. Niet alleen als kraamcadeau, ook op babyshowers doen luiertaarten het goed. Maar wat is het? De naam zegt het eigenlijk al; een taart van luiers. Vaak zit er een mooi lint omheen die de luiers bij elkaar houdt en kan deze naar smaak worden versiert. Klinkt allemaal niet zo spetterend misschien maar handig is het zeker! En daarbij, je kan het zo spetterend maken als je zelf wilt!

Een luiertaart maken

Afijn, nu duidelijk is wat een luiertaart precies is kunnen we door naar het maken ervan. We doorlopen de benodigdheden, de kosten, de praktische stappen en welke luiers je het beste kan gebruiken. Sta je al in de start blokken? Laten we beginnen!

De benodigdheden

 • Luiers (We raden aan om te gaan voor maat 3 of 4 – reken 70 stuks als je maat 3 gebruikt een 60 stuks met maat 4)
 • Een onderstuk; een groot stuk karton, een plaat, een stevige placemat of een dienblad
 • Elastiekjes (groot en klein) om de luiers vast te zetten wanneer deze zijn opgerold
 • Een mooi breed lint naar keuze
 • Doorzichtig inpakfolie
 • Een stokjes om de taartlagen vast te zetten ( 2 á 3)
 • Een aantal leuke kleine baby- en mamacadeautjes om de taart mee te versieren.

Een luiertaart maken van maat 1, doe het niet!

Baby’s groeien zo ontzettend snel in het begin. Tegen de tijd dat je op bezoek gaat bij de pasgeboren baby ze al weer enkele grammen zijn aangekomen. Als je jouw luiertaart dan hebt gemaakt van luiers maat 1 moet je je taart bij binnenkomst haast alweer uit elkaar halen. Óf als je echt pech hebt heeft het kindje helemaal geen maat 1 gedragen…
Zeker tijdens Corona is het aan te raden om voor een grotere maat te gaan. Zo is het, wat betreft je kraamcadeau, minder erg als jouw kraambezoek niet kan doorgaan door bijvoorbeeld nieuwe maatregelen.
Maak je een taart van maat 3 á 4 dan is jouw cadeau op een later moment nog steeds nuttig en kan iedereen er nog even van genieten. Plus dat jij zo jouw harde werk niet aan je ogen voorbij ziet vliegen.  Niet geheel onbelangrijk!

Welk merk luiers je gebruikt voor een luiertaart maakt in essentie niet uit. Weet je toevallig welk merk luiers wordt gebruikt door de ouders, kies dan voor dat merk. Twijfel je? Raden wij je aan om te kiezen tussen de lijnen van Pampers, Etos of Bamboo Nature voor de gevoelige huid. Zo zit je altijd goed!

Lees over het verschil tussen deze lijnen in deze blog. 

De perfecte luiertaart maken; het stappenplan

Heb je bovenstaande benodigdheden allemaal bij de hand? Dan ben je klaar om te beginnen aan jouw luiertaart!

Stap 1: De onderkant van de luiertaart maken

Een stabiele bodem is belangrijk zodat je de taart hem beter kunt transporteren. Zet dus als eerst de taartbodem in elkaar. Gebruik je een plaat, placemat of dienblad kan je deze stap overslaan.

Pak het grote stuk karton en knip deze rond uit. Ga uit van een doorsnede van +/- 35 centimeter. Je kan er voor kiezen om voor een mooier afwerking te kiezen door het karton in te pakken met inpakpapier naar keuze.

Stap 2: Rollen, rollen, rollen…

Of je nou 60 of 70 luiers gebruikt voor jouw luiertaart, ze moeten allemaal worden opgerold! Klap de luiers open en draai ze om. Rol de luiers zo op, dat de bedrukte kant niet zichtbaar is. Zo heb je uiteindelijk een luiertaart van allemaal identieke witte luiers. Maak elk rolletje met een klein elastiekje (touwtje of lintje) vast, zodat deze niet weer open kunnen gaan.

Stap 3: De luiertaart in elkaar zetten

En nu, stapelen maar! Beginnend bij de eerste laag. Tip!: Zet een sap- of melkfles in het midden van de, nu nog lege, luiertaart ter versteviging. Ook nog eens een leuke verrassing bij het afbreken van de taart!

 • Leg een groot elastiekje om de fles en begin met de eerste rij luiers tussen de fles en het elastiekje te steken. Als het goed is is de fles nu helemaal omringd met luiers.
 • Leg nu ook een elastiek om de eerste rij luiers en vul de ruimte tussen de eerste rij luiers en het elastiekje ook met luiers.
 • Herhaal bovenstaande actie nog eenmaal voor de derde rij luiers. De eerste laag van jouw luiertaart is daarmee klaar!
 • De tweede en derde laag worden eigenlijk op precies dezelfde manier gemaakt als de eerste, alleen met minder luiers.

Stap 4: De luiertaart versieren!

Bind een mooi lint om elke laag, zodat de elastiekjes worden bedenkt. En nu het beste deel; versier de taart naar wens! Gebruik hiervoor kleine cadeautjes in het kleurenpallet van de luiertaart. Denk hierbij ook aan de moeder. Van een mini bodylotion of serum voor haar op de luiertaart wordt ze vast extra blij!

Wat kost een luiertaart maken?

Een luiertaart maken hoeft niet duur te zijn. Een simpele luiertaart kan je al maken voor 15 á 20 euro. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoeveel, welk merk en welke maat luiers je gebruikt. Kies jij voor een kleinere taart met mooie versieren maar geen extra cadeautjes ben je goedkoper uit dan wanneer je gaat voor een grote luiertaart met wat prijzigere cadeau’s. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt!

We hopen dat je wat hebt gehad aan de informatie in deze blog. Succes bij het maken van jouw luiertaart!