1. Home
  2. Blog
  3. Wel of geen billendoekjes gebruiken?

Wel of geen billendoekjes gebruiken?

Door Marte - Friday 18 December 2020 | 10:23

Billendoekjes worden bijna altijd gebruikt als je een kleintje hebt. Moet je wel of geen billendoekjes gebruiken? En wat zit er precies in deze billendoekjes? Is dit niet schadelijk voor de babyhuid? In deze blog vertellen wij jou hier meer over!

Onderzoek van de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft in 2016 een aantal babydoekjes getest. Klik hier om naar de test te gaan. Er is onderzoek gedaan naar 69 billendoekjes. Daarbij is gekeken naar schadelijke ingrediënten, zoals hormoonverstoorders, kankerverwekkende stoffen of schadelijke parabenen. In geen van de billendoekjes zijn échte schadelijke stoffen gevonden, maar wel stoffen die het gebruik van deze billendoekjes afraden. De resultaten van de test zijn opgedeeld in drie categorieën. Namelijk groen, oranje en rood. Groen betekent: niets op aan te merken, oranje: bevat enkele ingrediënten die we liever niet zien en rood betekent: bevat ingrediënten die wij afraden.

Naam

Uit de test blijkt dat de consument snel verleid of verblind wordt door de naam van de billendoekjes. ‘Extra soft’ en ‘sensitive’ doen het bijvoorbeeld goed. Toch betekent dit niet dat deze doekjes compleet veilig zijn, hier kunnen namelijk ook allergenen in verwerkt zitten.

Prijs

De prijs van billendoekjes is erg gevarieerd. Het ene doekje kost 1 cent, terwijl de ander 14 cent kost. Deze prijs zegt niets over de mogelijke schadelijke stoffen in de doekjes. Duur is niet altijd beter, aldus de Consumentenbond.

Duurzaam

Veel babydoekjes hebben een FSC- of PEFC-keurmerk. Dit zegt alleen iets over de herkomst van het papier waar het doekje van is gemaakt. Het wil niet zeggen dat dit automatisch een duurzame keuze is.

De gevoelige babyhuid

De babyhuid is ontzettend kwetsbaar en gevoeliger dan de huid van een volwassene. Dit komt doordat de huid van een baby dunner is en een lossere structuur heeft. Daarnaast heeft de huis een verhoogde zuurgraad (pH-waarde). Bovendien zijn de zweet- en talgklieren van baby’s niet volledig ontwikkelt. Dit alles maakt dat de babyhuid sneller uitdroogt en stoffen gemakkelijk binnen kunnen dringen, daardoor kan er huidirritatie en luieruitslag optreden. Hier lees je alles over huidirritatie en luieruitslag. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er billendoekjes zijn waar geen schadelijke ingrediënten aan zijn toegevoegd. Deze billendoekjes zijn te vinden in de groene categorie.

Parfum in billendoekjes

In veel billendoekjes zit extra parfum wat een heerlijke geur veroorzaakt. Wanneer je vaak gebruikmaakt van billendoekjes met parfum kan er heel snel huidirritatie opspelen bij jouw kindje. De babyhuid is nog in ontwikkeling en kan zich niet goed weren tegen schadelijke stoffen zoals parfum. Er kan een allergische reactie optreden in de vorm van bijvoorbeeld huidirritatie. Zo’n allergie bouwt zich op. In veel billendoekjes zijn ook zogenaamde ‘natuurlijke geuren’ te vinden. Ook hierdoor kunnen allergieën optreden. Het advies van de Consumentenbond is om billendoekjes te kopen waar geen parfum in verwerkt is.

Conserveringsmiddelen

In de test is ook gekeken naar de aanwezigheid van conserveringsmiddelen. In ruim 78 procent van de doekjes werden conserveringsmiddelen aangetroffen, waaronder phenoxyethanol. Dit is een stof die ervoor zorgt dat de doekjes langer houdbaar zijn en lekker ruiken. Zoals hierboven benoemd, kan dat bijwerkingen hebben, zoals huidirritatie. Hoe meer ingrediënten de babydoekjes bevatten, hoe meer conserveringsmiddelen eraan toegevoegd zijn. Het advies van de Consumentenbond is om billendoekjes te kopen waar  zo min mogelijk ingrediënten in verwerkt zijn.

Billendoekjes alternatieven

Kies je liever voor geen billendoekjes dan is er een ruim aanbod met alternatieven, zoals wasbare doekjes, wc papier, kokosolie of gewoon water.

Billendoekjes aanbiedingen

De keuze om wel of geen billendoekjes te gebruiken hangt dus af van een aantal factoren. Mocht je de keuze maken om wel gebruik te maken van billendoekjes, dan is het fijn als je deze met korting kunt scoren. Veel van de babydoekjes die de Consumentenbond aanraad zijn namelijk duurder dan gemiddeld. Op Luierplaats vind je de beste billendoekjes aanbiedingen van dit moment. Dat wordt inslaan!

Lees meer

Om onze website zo optimaal mogelijk weer te geven maken wij gebruik van cookies. Wij respecteren de privacy van bezoekers op onze website.